Отпушване на канали – информация за потребителя

otpushvane-na-kanali-informaciq-za-potrebitelq[1]Има много неща, които могат да блокират канала, и има много начини за отпушване на канали, така че водата да се оттича свободно. Ето един преглед на някои често срещани причини и съвети как да разрешим проблемите.

Предпазване от запушване на канали.

За да се избегне запушване на канализацията, може да се използва филтър за улавяне на частици храна и косми. Събирайте и изхвърляйте използваната мазнина в буркани или консервени кутии, вместо да изливате в канала. Веднъж седмично изсипвайте чайник с вряща вода в канала, за да стопи мазнините, които могат да „изградят” запушване, или ежеседмично поставяйте сода за хляб и оцет в канала, за да разграждат мазнините и премахват неприятните миризми.

Ползване на бутало.

Това е едно уважавано приспособление за отпушване на канали. Трябва ви само малко сила, за да го използвате. Този евтин инструмент обикновено ще разбие запушването и ще го бутне надолу. Може да отнеме повече от няколко опита, за да се отпуши канала. Въпреки това, не използвайте този метод, ако скоро сте прилагали търговски препарат за отпушване на канали – може да е подействал на връзките, или все още имате неотекла се вода.

В случай, че мивката има преливник, поставете парче плат там, преди да използвате буталото. Това принуждава вкарания от буталото въздух да отиде в канала. Ако тази дупка не е запълнена, той ще излезе през нея.

Ако имате кухненска мивка с две части, преди да пристъпите към отпушване на канали, същия процес трябва да се направи за сифона на тази, която не е запушена; разбира се това ще изисква по-голям парцал. Просто го направете на топка с големината на размера на цедката и го задръжте докато използвате буталото.

Премахване на натрупвания.

Разтваря се 1 килограм сода за хляб в три литра вряща вода и се изсипва в канала. За да избегнете изгаряния от вряща вода, задръжте близо до сифона и изсипвайте бавно директно в канала. За по-упорити натрупвания от мазнини, след това използвайте търговски продукти за отпушване на канали. Бъдете особено внимателни, когато ги използвате и следва указанията на етикета точно. Те успешно могат да се прилагат, за да изчистите натрупване на коса от канала в банята.

Съвет: преди да се използва търговски препарат направете проверка на тръбите, включително и частта под мивката. Някои продукти за отпушване на канали са много агресивни и могат да „проядат” по-стар метал и някои пластмасови тръби и са много опасни. Затова професионалните водопроводчици не препоръчват честото им използване.

Употреба на сода за хляб и оцет.

Изсипете 1/2 чаша сода за хляб в канала. Добавете 1/2 чаша оцет и покрийте сифона, ако е възможно. Оставете да действа за няколко минути, след това изсипете чайник с вряща вода в канала, за да го изплакнете. Комбинацията от сода за хляб и оцет може да разруши мастните киселини в сапуна и глицерина, което позволява на запушването да се отмие в канала.

Комбинация от сол и сода за хляб.

Изсипете 1/2 чаша сол и 1/2 чаша сода за хляб в канала. След това излейте 6 чаши вряща вода. Оставете го да престои една нощ и след това отмийте с вода. Горещата вода трябва да помогне да се разсее „тапата”, а содата за хляб и солта служат като абразив, за да се пробие запушването.Ползване на механична змия за отпушване на канали.

Гъвкава метална змия може да бъде закупена или взета под наем. Тя се вкарва в сифона на запушения канал и ръчно се избутва запушването. След като се изтегли змията, промийте тръбите с гореща вода.

С малко късмет, с тези съвети може да си спестите сметката за водопроводчик.

Share Button