Съвети и насоки за почистване на канали

nasoki-saveti-otpushvane-na-kanali[1]Канализационните тръби се запушват непрекъснато. Независимо дали сте собственик на жилище, под наем или просто пребивавате в него, има възможност в даден момент от време да се запуши някоя и да се наложи отпушване на канали. Има много причини, поради които може да се получи това: задържане на косми или хранителни отпадъци, попадане на предмети, проникване корени на дървета. Понякога химическите продукти срещу запушване ще помогнат, но понякога, блокажът е твърде голям и може да се наложи да се намери професионалист, който да направи почистване и отпушване на канали.

Може да мине дълго време, преди да обърнете внимание, че има запушване на някой канал в дома. Обикновено повечето хора забелязват, че водата в мивката или ваната не се източва бързо, но просто го оставят така и не реагират веднага. В крайна сметка, няма за къде повече да се запуши. В повечето случаи се използват готови химически препарати за отпушване на канали.

Мътната вода евентуално ще изтече и химикалът ще изчисти задръстването, но няма гаранция, че ще премахне от тръбите това, което е предизвикало тяхното запушване. Освен химически продукти, има някои неща, които можете да направите сами, за да се опитате да се отървете от блокажите, но ще се нуждаете от инструменти и малко работа. Нещо много ефективно, което може да направите с мивката, когато запушването е предизвикано от задържала се коса, е да се свали сифона.

За да направите това, ще трябва да поставите една кофа под тръбите – така цялата вода или нещото, запушило тръбата ще падне в нея. Почистете, изпразнете кофата (но не обратно в мивката, защото ше се запуши отново) и поставете обратно.

Ако сте опитвали без успех метода „Направи си сам” за отпушване на канали или считате, че не е нужно тепърва да го пробвате, трябва да се обадите на специалист. Позвъняване на водопроводчик, който да се заеме с проблема, е добра идея. Той има специализирани инструменти, за да се свърши работата ефективно, и ще е в състояние да направи оценка на ситуацията, така че може да ви даде съвети за това как да се избегне този проблем в бъдеще. Това може да бъде нещо толкова просто като поставяне на решетка за събиране на коса върху отвора на канала, която да почиствате редовно.

Но проблемът може да бъде по-сложен. Понякога, ако живеете в дом с двор, корените на дърветата проникват в тръбите, предизвиквайки запушване на канала. Обичайно е, ако имате дърво с дълбоки корени, като върба, растящо в близост до дома, да се наложи не само отпушване на канали, но и подмяна на тръби. Тогава със сигурност ще имате нужда от лицензиран специалист.

Share Button