Четири ефективни природни начина за отпушване на канали

chetiri-efektivni-metoda-otpushvane-kanali[1]Ако тествате тези идеи, ще установите, че те са по-бавно действащи от готовите химически продукти за отпушване на канали, но работят. Наличието на запушена мивка ни припомня понякога поговорката: „Един грам предпазливост по отношение на здравето струва повече от килограм лечение”. Има много неща, които никога не трябва да отиват в канала, особено ако имате септична система. За да се избегне запушване на канала да започнем с това, което не трябва да се прави. Това което не трябва да позволяваме да попада там са: хранителни частици, мазнини и косми. Затова е полезно да има една малка част от телена мрежа над сифони, за да улавя хранителни частици или косми. Само да не забравяме да почистваме редовно или ще започне да мирише.

Но да бъдем реални – никой не е съвършен. Може малко да сте уморени, или децата не са измили добре съдовете и не е обърнато внимание, или сте твърде зает, за да забележите, че има косми във ваната. Рано или късно, ще се окажете на със запушена канализационна тръба и ще трябва да пристъпите към отпушване на канали.

Повечето домакинства имат поне два канала, които са склонни да се запушват по-често – тези на ваната и кухненската мивка. Каналът на ваната може да се задръсти от задържала се паднала коса и остатъци от препарати за грижа за тялото.

Проблемът с търговски средства за отпушване на канали е, че от тях водопроводните тръби могат да корозират; те са вредни за септичните системи и са токсични за подпочвените води, и могат да повредят някои материали, от които мивката или ваната са направени.

Преди да опитате продукти за отпушване на канали.

Най-добре е да не забравяте да използвате вашите препарати за отпушване на канали рутинно – преди да се получи блокаж. Когато се опитвате да прочистите канала с домашно приготвени средства, трябва да сте наясно, че най-вероятно ще са необходими повече от един препарат за премахване на запушването. Може, също така, да се наложи да повторите опитите си повече от веднъж. Много от домашните методи за отпушване на канали ще отнемат поне един час за работа.

Първо може да опитате да излеете, последователно няколко пъти, дълбоко в канала вряла вода. Разбира се, след като си сложите по-плътни ръкавици. Ако запушването е незначително, може това да е всичко, което трябва да се направи.

* Сода за хляб – начело в списъка на домашно приготвени препарати за отпушване на канали.

Най-често използваното средство за изчистване на канали, което се приготвя от една чаша сода за хляб и една чаша ябълков оцет.

Образувалата се голяма пяна започва своето действие, след което обилно промиваме с топла вода. Една добра рутинна поддръжка. За канала на ваната може да се наложи да повторите многократно метода.

* Сода за хляб с лимонов сок

Лимонов сок (една чаша) е малко по-скъпо от ябълков оцет, но мирише много по-добре и работи точно както и оцета. Може да искате да използвате тази смес в мивката просто заради по-добра миризма. Отново изсипваме много гореща вода, след като содата и лимоновият сок са образували за няколко минути пяна.

* Комбинация от сол, боракс, и оцет като средство за отпушване на канали.

Смесете ¼ сол, ¼ боракс и ½ оцет . Изсипете сместа, последвана от много гореща вода, в канала на мивката. Действа по-бавно, но изчиства канала.

* Вряща вода

Повечето задръствания се дължат на различни видове мазнини, които като попаднат в тръбата и се втвърдяват. Понякога само с помощта на чайник с вряща вода може да се премахне запушването. Вряща вода може да се използва в горните смеси. Все пак, внимавайте да я излеете директно в канала, за да избягнете увреждане на пластмасата или напукване на порцелана.

Ако никоя от предложените смеси не проработи, може би трябва да използвате змия за отпушване на канали. Може да се окаже, е това е единствения начин да се справите с проблема. Смесите могат да прочистят по-малки парченца хранителни отпадъци и натрупани мазнини, но ако има блокаж, получен от задържали се косми, използването на змия може да разреши този проблем най-добре.

Share Button